I går modtog jeg en sms fra en klient, der var vildt overrasket over, hvor positiv en effekt en bestemt metafor havde på hendes følelse af styrke og urokkelighed.
For længe siden beskyttede en imaginær “gul regnfrakke” en kvinde fra en ex-partners psykiske mudderkast.
For nylig hjalp jeg en kvinde på rejsen fra “den grimme ælling” til “den smukke svane”.
I dag var en metafor også et indsigtsfuldt output af en terapisession og samtidig løsningen på de udfordringer hun både fysisk og psykisk stod i.
Jeg har gennem mange terapisessioner hørt metaforer som:
Michelinmand, Shrek, Hulk, Regnbuen, Engel, Nøglen, Dronningen, Bøgetræ, Diskokugle….
Vi ved det egentlig godt fra eventyrerne – at der ligger en dybere symbolsk mening i de personer, dyr, væsener og ting, som et eventyr er spundet op omkring. Det er endda meningen med al litteraturanalyse at italesætte og fortolke på netop dette.
Men når det kommer til arketyper, eventyrfigurer, dyresymboler og fantasiens billeder i øvrigt, så er det knapt så anerkendt i den moderne psykologi, hvad de prøver at sige til os og hvilken styrke de kan overføre til vores psyke. Det er som om det ikke er “fint” nok, fordi metoden er langt fra grundigt videnskabeligt belyst.
Nuvel, Carl Jung var bestemt inde på det i sine teorier og særligt omkring vor natlige drømme og det er også et anerkendt omdrejningspunktet i terapier som Sandplay og Tegneterapi – men mest til børn, fordi de ikke har den voksnes refleksionsevne i en samtaleterapi.
Men hvad med, at vi voksne er kommet til at “tænke for meget over løsningerne” i stedet for at turde tage den nemme vej og gå på opdagelse i metaforernes verden?
Kraften i at arbejde med metafor er i mine øjne alt for underkendt og måske vi skal være nysgerrig på fx Indianernes (dem der er tilbage) oprindelige livsstil, hvor de navngiver deres børn efter bestemt dyr – både fordi det giver dem kraft, men også var er symbol på deres personlighed.
Det er nok et par år siden, jeg selv opdagede metaforernes kraft – både direkte på den psykologiske energi og til indsigt i en problemstilling. Og jeg må sige, at jeg siden har været ret optaget af at dykke ned i den metaforiske terapimetode – også til voksne.
Det startede i en helt anden sammenhæng end terapi. Jeg blev spurgt – i forbindelse med en udfordret klasse som reagerede meget forskelligt på os lærere – om hvilken metafor jeg kunne sætte på os lærere hver især. Det røg prompte ud af mig, at den ene kom ind i klassen som en løvemor og den anden som en forskræmt fugleunge. Og lige i det spontane svar lærte jeg noget helt essentielt:
Metaforer er en form for energetisk udstråling – et blueprint af vores personlighed og vores psyke!
Og børn læser og reagerer intuitivt på de voksnes energetisk udstråling og derfor er adfærden i klassen forskellig alt efter hvem, der træder ind i klassen som lærer – Løvemoren eller Den Forskræmte Fugleunge. Og ja. Du kan helt sikkert godt selv regne ud, hvem der havde de bedste timer med de samme børn 😉
Så vær nysgerrig:
- Er du til hunde eller katte? Hvorfor mon?
- Er du en løvemor eller en forskræmt fugleunge overfor dine børn eller teenagere?
- Står du i livet som et bjerg eller mere som en trekant – med spidsen nedad?
- Hvis du skulle sige en eventyrfigur, hvem er du så?
- Hvilket symbol giver dig følelsen af styrke og urokkelighed?
At arbejde med metaforer skal erfares. Det kan ikke forklares, men når du først har oplevet deres kraft, så har du fundet et sted inden i din psyke, som du altid kan hente hjælp og støtte fra.
Fordi de er nemmere at huske – end en lang teoretisk psykologisk forklaring til hovedet, der har det med at glemme ord – ikke billeder!
Du er velkommen til at booke en session, så skal jeg med største fornøjelse guide dig og din psyke ind i metaforernes land!