Menu Luk

Forældre-udbrændthed

For et par år siden begyndte der at henvende sig en ny type klienter til mig med en ny type udfordringer. Det gør de fortsat.

Det er forældre, der metaforisk sagt, føler sig som en æske tændstikker med massere af brugte tændstikker i – men kun få tilbage til at skabe ild med.

De er på kanten af at være udbrændte, føler sig magtesløse, har mange svære overvejelser i deres forældreskab og måske ligefrem børn, som er en udfordring hjemme, i institutionen eller lider af skolevægring eller mistrivsel. Det kan også være teenageren, der lukker mere og mere af overfor kontakt eller giver udtryk for ensomhed eller ligefrem selvmordstanker.

Temaerne er mange, men tendensen er klar…. Det er (for) energikrævende at være forældre!

Og der er måske i højere grad end for blot 10-20 år tilbage et større pres på forældre (og børn), som skaber denne tendens til udbrændthed i familierne.

Vi har fået et institutions- og skolesystem, der i lidt for høj grad har fokus på dysfunktioner frem for talenter, evner og personlighed.

Vi har fået uanede mængder litteratur, podcast og eksperter i børneopdragelse, som vi, i ønsket om at gøre det godt som forældre, for ofte måler og vejer og selv i.

Vi er blevet mere pressede på tid i familierne, da hverdagen ofte går med alt andet end nærvær, leg og hygge. Kalenderne fyldes til bristepunkten – og det er ikke med pyjamasdage og tøffetid. Det er smart at have travlt!

Boligmagasiner, SoMe, Livsstilsprogrammer og kommentarer (eller blot blikke) fra venner/familie udfordrer vores modstandskraft på, at ryge med på den materielle bølge, der får os til at sælge vores tid væk fra børnene i bytte for et velindrettet, super moderne og velholdte hjem, ny bil og kongeligt porcelæn.

Så hvordan forebygger og forhindrer du så at blive udbrændt som forælder?

Det er svært at give et generelt svar på, fordi det er individuelt, hvad der brænder dig ud, men et par ting er gennemgående:

  • Du mangler integritet i dine værdier
  • Du følger blindt det de fleste gør – og formår ikke eller undgår helst at gå din egen vej – for at undgå andres kommentarer.
  • Du er bange for at fejle
  • Du har for travlt og er for lidt tålmodig
  • Du glemmer i din iver for at gøre det godt, at det børn har brug for er kærligt nærvær, leg og hygge
  • Du får dårlig samvittighed over ikke at orke dit barn og måske I alle bruger for meget tid på skærmene
  • Du føler børn er krævende i deres autentiske adfærd

Men det de fleste ikke ved er – at vores egen familiehistorie – vores egne tilknytningsmønstre – vores egen evne til at relatere os kærligt til os selv og de nære relationer, bliver sat på en enorm prøve i de familiære relationer. Dine børn spejler dig og udfordrer dig i dit kærlighedsforhold til dig selv, din partner og børnene.

Så det, der får en forældre til at brænde ud, er også meget dybere end det åbenlyse på overfladen og en velbeskrevet samfundstendens.

Det er dit eget kærlighed-imago!

Dine erfaringer med og dine forestillinger om kærlige relationer. Kærligheden er for nogle farlig. De har måske engang brændt sig – følt sig svigtet – i en kærlig relation og kan derfor have meget travlt med at undvige den – men børnene insisterer på den – og det er hård og enormt emotionelt konfronterende.

Så måske er det rent faktisk i de emotionelle lag af din psyke, at du taber din energi og brænder ud?

Jeg hjælper dig gerne med at undersøge det og det vil unægtelig give dig flere tændstikker i forældreskabsæsken (og parforholdet) at få styr på dine egne tidlige tilknytningsmønstrer og dit kærlighed-imago og det vil gøre det så meget nemmere at være forældre med integritet, god samvittighed og nærhed og nærvær.