Menu Luk

Ti fingre & Taknemmelighed

En af de metoder jeg selv anvender og underviser i – hvis dagene og sindet er lidt mørke – er at anvende noget så håndgribeligt som vores ti fingre ✋🤚

Metoden går i al sin enkelthed ud på, at du – fx om aftenen, når du lægger dig til at sove – lige tænker på ti ting, du har været taknemmelig for i løbet af dagen. Om det er små ting – fx din frokost eller et smil fra en kollega eller de store ting, dine børn eller dit liv – er ikke så vigtigt. Følelsen af Taknemmelighed er vigtig!

Det du konkret gør er, at du først tænker på én ting. Så mærker du taknemmeligheden i hele din krop og tæller til 1 med din ene tommelfinger. Dernæst tænker du på en anden ting, føler taknemmeligheden i din krop, dit hjerte og sit sind og så samler du tommelfinger og pegefinger og har nu talt til to. Sådan fortsætter du med at samle fingrene på den ene hånd. Når du har tænkt på og mærket taknemmelighed for de første 5 ting, så fortsætter du med 5 ting mere på din anden hånd.

Efterhånden som du praktiserer det hver aften, så vil du nok opleve, at du falder i søvn ved 7 eller 8 ting, men det skal du bare være glad for. Du falder jo taknemmelig i søvn!

Det handler ikke om antallet. Det handle om at engagere dig selv til at tænke og være taknemmelig.

Mange psykiske problemer kan vi ændre ved blot at ændre vores fokus – vores perspektiv – og hjælpe vores sind til at fokusere på det positive i vores liv.

Taknemmelighed er en af de følelser, der er sund for vores sind, vores hjerte og vores hjerne. Det er den, fordi dens biokemi er beroligenede på vores nervesystem og fordi det er en ophøjet følelse, der indeholder en let, stærkt og meningsfuld energi.

Så vil du gerne give dig selv lidt psykisk førstehjælp, så er dette en fantastisk øvelse at indføre i dit liv. Du kan også starte dagen med det eller tage en taknemmlighedspause midt på dagen. Det er ikke så vigtigt hvornår, du gør det. Det vigtigste er dagligt at skifte til det taknemmelige perspektiv og få udbytte af den biokemi, der ligger bag.

Efter noget tid og træning bliver det mere og mere en automatisk måde at tænke på og være i livet på. Taknemmeligt! Det bliver i det perspektiv, vi ser på livet og på os selv.

Jeg oplever og forundres gang på gang i det terapeutiske rum over, hvor magisk det er, når klienten skifter perspektiv. Intet er i den ydre verden ændret på 1-1½ times terapi. Men det er klientens perspektiv – på sig selv, sit liv, sine udfordringer, styrker, traumer og oplevelser. Det er smukt at opleve hver gang og det minder mig om, at vi som mennesker har utallige muligheder for at ændre og påvirke vores sind, energi og mening i en given situation.

At tælle til ti taknemmeligheder som daglig praksis er en meget lidt krævende praksis med et meget stort udbytte.

Du vil takke dig selv for at udføre denne praksis! 👌🙏