Menu Luk

Find OVERSKUD i vasketøjet

Meget psykoterapi handler selvfølgelig om, at arbejde med at ændre vores tanker og følelser og sætte de traumer fri, som tærer på vores vitalitet og livsenergi.

Men ….. rigtig meget psykologisk velbefindende ligger også i, at have nogle “hverdags-vaner”, som på flere planer giver RO og OVERSKUD.

En af de ting, der giver mig netop det, er vasketøjet!!

Det er efterhånden magisk, hvor meget energi jeg henter i det! Og der er rigeligt af det, skal jeg hilse at sige – i en familie på 5 – med 3 teenagere, hvoraf to dyrker meget sport.

Lad mig fortælle dig, hvordan og hvorfor det giver mig OVERSKUD og RO:

Når væggeuret ringer tidligt om morgenen, så lister jeg mig i min bløde morgenkåbe ned og inden jeg gør så meget andet, så hænger jeg nyvasket tøj op.

Allerede når jeg åbner lågen, så glædes jeg over vaskemaskinens øko- og timerfunktion, som gør det muligt at vaske om natten – til lav el-takst og med minimalt vandforbrug. Her kommer det første overskud ind – der spares på både vand- og elregningen og samtidig glæder det min forbrugersamvittighed.

….(Jeg har prøvet at vaske tøj i brunt vand i Afrika, som jeg skulle gå 2 km for at hente og ved derfor, at rent rindende vand ikke er en selvfølge alle steder)….

Når jeg tager vasketøjet ud, så nyder jeg duften af blid parfume, at det føles koldt og vådt mod hænderne. Jeg får hermed aktiveret to sanser på en rar og behagelig måde, der fjerner det værste morgenchok fra vækkeuret og samtidig vækker min endnu døsige krop.

Jeg hænger derefter vasketøjet pænt og ordentligt op, og imens nyder jeg synet af sokker i par – T-shirts, der er strukket glatte inden de hænges stramt op og kjoler, der hænger pænt på bøjler – klar til at blive hængt direkte i skabet. Her nyder min hjerne de hormoner, der frigives, når vi ser og tænker i ORDEN og EFFEKTIVITET og hormonerne næres både gennem synet, duftene og billeder af fremtiden, hvor tøjet ikke skal stryges (det er IKKE min ting…), men kan foldes nemt og pænt og kommes retur i skabene.

Selv viskestykker, håndkæder, sengetøj og diverse klude hænger jeg også op. Dels fordi jeg får massere af endorfiner i kroppen af netop at hænge vasketøj op, men også fordi det sparer en del udgifter til el til tørretumbleren og så giver de lidt stive håndklæder faktisk en dejlig massage af huden, når de bruges efter badet. Jeg bilder mig ind, at de ligefrem er foryngende for huden at bruge stift frem for blødt bomuld. Og hvem ved, hvad det sparer af udgifter på lang sigt ift. hudplejeprodukter og -behandlinger!?

For et par år siden stødte jeg på begrebet Slow Living. Det er en livsstil, der hjælper os til at sætte tempoet ned og reducere stress og jag i hverdagen og i livet og generelt leve et mere FORBRUGS- og TIDSbevidst liv.

Man kan jo sagtens påstå, at man ikke har tid til at gøre det, jeg gør og at tørretumbleren er svaret på at tørre tøjet. Men det faktum, at din elregning stiger og tøjet bliver mere slidt så du skal købe nyt, gør at vi skal overveje følgende:

Er den tid jeg skal arbejde væk fra min familie – den tid jeg giver væk, for at få råd til el til tørretumbleren og det nye tøj – er den ikke bedre tjent ved og med at bruge 10 minutter om morgen på at hænge vasketøjet op?

Det er denne form for ENERGI-ØKONOMISK regnskab, man (bør) spørge sig selv om, hvis man er stresset, har for travlt og pisker derudad for at…..ja, hvorfor egentligt?

Måske findes din overskudsskabende “hverdags-vane” ikke vasketøjet, men måske findes den i at:

  • Lave alt mad fra bunden
  • Sy/reparer dit eget tøj
  • Dyrke dine egne grøntsager
  • Spare på lyset
  • Stryge
  • Undgå madspild
  • Cykle på arbejde
  • Lave madplan
  • Handle stort ind 1 gang om ugen
  • ……

Vil du reducere stress og mindske behovet for at sælge din tid væk fra familie og din kvalitetstid med dig selv og andre, så er der meget OVERSKUD OG RO at hente i at træffe nogle SLOW LIVING valg – både økonomisk, men også ift. din samlede livsenergi og RO i hverdagen!

Hvis du har brug for tørre tal for at blive overbevist, så kan du jo prøve at ændre nogle vaner og så følge dit energi- og el-forbrug i en måned 🙂

God fornøjelse 🙂